maanantai 26. maaliskuuta 2012

Leppoistaminen, Downshifting eli Downshiftaus

Alun perin Yhdysvalloissa syntynyt aatesuuntaus sekä elämänasenne, jonka tarkoituksena on saavuttaa vähemmillä tuloilla mielekkäämpi elintaso. Suomessa siitä käytetään joskus myös termiä leppoistaminen. Termi on lanseerattu 2000 luvun alussa ja leppoistamista pidetään jopa uhkana materialistiselle maailmalle, palveluiden-, kulutuksen-,kilpailun-ja taloudellisen kasvun kannalta. Stressitason äärimmilleen venyttäminen sekä jatkuva parempaan pyrkiminen sekä loputtomat ylityöt ovat ominaisia nykypäivän yritysmaailmassa. Downshiftaaja näkee näiden asioiden johtavan ennen pitkään romahdukseen, sairastumisiin, perhesuhteiden rakoiluun sekä unettomuuteen. Keskeisenä ajatuksena on, ettei raha tuota ihmiselle onnellisuutta vaan sosiaalinen pääoma sekä perusasioiden toimivuus, joka luo turvallisuuden tunteen ja pohjan mielenrauhalle. Näin ihmiselle keskeisimpiä asioita nähdään työn sijaan olevan mm. perhe, ystävät, elämykset sekä niin henkinen kuin fyysinen terveys, joista downshiftaaja ei ole valmis luopumaan rahan tai statuksen tähden. Kyse on yksinkertaisimmillaan siis arvojärjestyksen uudistuksesta, jossa ihminen punnitsee, mitkä asiat hänelle todellisuudessa merkitsevät, ja alkaa käytännössä elää arvojensa mukaisesti. Tavoitteena on mielekkäämpi elämä sekä mielenrauha. (Wikipedia)

Wau-voiko sen paremmin ilmaista!

Mitä se on käytännössä? ARVOJÄRJESTYKSEN UUDISTAMINEN, MIELEKKÄÄMPI ELÄMÄ SEKÄ MIELENRAUHA.

Mitä arvostan eniiten elämässäni? Mitä olen valmis tekemään arvojeni toteuttamisen eteen? Mistä olen valmis luopumaan, että voin elää arvojeni mukaan?

Mielekkäämpi elämä? Tehdä sitä mistä nauttii? Viettää aikaa siinä missä on hyvä olla ja mikä vahvistaa itseä, perhettä, ystävyys-suhteita. Kyetä olemaan siinä missä on, läsnäolon voima, elämisen eheys, kiireettömyys. Ostamisen, hankkimisen ja kuluttamisen sijaan, suuntautua pysyvyyteen, kestävyyteen ja kierrättämiseen. Henkisesti vahvistavaa tekemistä ja olemista, meditaatioita, luovuutta, hyväntekemistä, elämää, sen syvemmässä merkityksessä.

Mielenrauha on terveyden ja onnellisuuden perusta. Mielenrauhan voi saavuttaa valitsemalla elämää rakentavia tapoja. Eheytymällä sisäisesti, mikä johtaa ulkoisen elämän tasapainottamiseen.

Kyse on tekemisestä ja valinnasta. Mihin käytän aikani, energiani ja rahani? Vaikeus on siinä, kuinka vedän itseni pois kaikesta ulkoisesta suorittamisesta.  Kuinka paljon olen sidoksissa ajatteluun, mitä muut ajattelevat minusta? Kykenenkö arvottamaan elämääni toisin kuin olen ennen tehnyt ja mitä muut edelleen ( siis koko systeemi) arvostaa?

Siinä vaiheessa elämää, kun ihminen avautuu henkiseen tietoisuuteen, nämä edellä luetellut asiat ovat jo koettu. Väitänkin, että tämä leppoistaminen. on uusi ilmaisu henkisten elämänarvojen esille nostamisessa. Ihan hyvä niin, koska leppoistamiseen ei liity uskonnollista viritystä, joka valitettavan usein estää avoimen ilmapiirin ja suhtautumisen syntymistä. Leppoistamista siis voi alkaa harjoittamaan kuka tahansa, mistä tahansa ja siinä volyymissa, kun kokee sen hyväksi. Suunta on tärkein ja sisältö valikoituu valinta valinnasta.Ei kommentteja :

Lähetä kommentti