sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Narsissi, narsismi, narsisti...


Kokosin tähän blogiin tietoja narsismista. Luin aamulla artikkelin perhesurmien taustoista ja siitä mitä yhteisiä piirteitä niissä on. Tieto lisää tuskaa mutta vain tiedostamalla voimme toimia ennaltaehkäisevästi.

Narsisti-sana juontuu Narkissoksesta, joka on kreikkalaisessa mytölogiassa esiintyvä komea nuorukainen. Ennustuksen mukaan Narkissos ei eläisi vanhaksi, jos näkisi oman kuvansa. Näkymättömäksi kirottu Ekho-nymfi lähenteli Narkissosta, mutta Narkissos torjui lähentelyt. Sattumalta metsästysretkellä Narkissos näki kuvansa lähteestä ja rakastui kuvaansa, mutta kuva ei antanut hänelle vastarakkautta. Lopulta nuorukainen nääntyi lähteelle. Häntä etsimään tulleet löysivät lähteen reunalta kauniin keltaisen kukan, narsissin.

Narsisti työ- ja muissa yhteisöissä

Toimittaja Mirjam Pyykön mukaan narsisteja on ollut kaikkina aikoina ja kaikissa etnisissä ryhmissä, kulttuureissa, yhteiskuntaluokissa, ammateissa sekä molemmissa sukupuolissa, heitä kiehtoo erityisen paljon vallankäyttö.
Markku Salon mukaan narsistiselle häiriölle on ominaista manipulointikyky, mutta jos narsisti ei saa toista alistumaan tahtoonsa hyvällä, hän pyrkii siihen pahalla: uhkailuin, painostaen, tekemällä rikosilmoituksia, valituksia ja kanteluita. Hänellä on myös tyypillistä luoda itselleen hovi, jonka hän pitää tyytyväisenä muun muassa lahjonnalla. Hovista pois jäävä tai joutuva joutuu aina vainon kohteeksi. Salon mukaan narsistille tyypillinen temmellyskenttä on tuomionistuinlaitos ja muut siihen liittyvät viranomaiset kuten poliisi. Viranomaiset ovat narsismihäiriöisille väline oman tahdon läpi viemiseen, siksi he käyttävät viranomaiskanavia normaalia enemmän. Häiriöinen pystyy kehittämään riidan yksinkin kehittämällä näennäisiä ongelmia voidakseen kontrolloida toista. Hän kerää oikeudenkäynteihin valtavasti aineistoa, ja hän on hyvin taitava selittämään ja luomaan omia totuuksia ja hankkimaan näennäisnäyttöä. Hänen on saatava voittaa kulloinenkin peli ja säilytettävä näin ylivertaisuuskuvitelmansa keinoja kaihtamatta. Häiriöinen voi kohdistaa vastapuoleen aina uusia oikeudenkäyntejä entisten päätyttyä. Ensisijainen tavoite on vastapuolen nujertaminen
Johtamisen ja organisaatioiden professori Pauli Judin mukaan työpaikoilla on pahana ongelmana narsistinen johtaja, joka kokee olevansa itse koko organisaatio ja pyrkii nousemaan muiden yläpuolelle.(Wikipedia)


Narsistia ei voi muuttaa rakkaudella

Narsisti ei kykene vastavuoroiseen ihmissuhteeseen eikä hän tunne empatiaa. Narsisti sivuuttaa kanssaihmistensä mielipiteet ja tarpeet. Alistumaan taipuvaiset ihmiset valjastetaan oman itsetunnon pönkittäjiksi, ei-alistuvat ihmiset synnyttävät narsistissa puolestaan häpeän tunnetta ja raivoa.
Narsisti ei itse ymmärrä omaa tilaansa. Siksi narsistia ei pysty muuttamaan. Mikäli ihminen tunnistaa itsessään narsistisia piirteitä, on tämä merkki siitä, että hän ei ole täysin narsistinen ihminen. Hänellä on mahdollisuus muutokseen, mutta se vaatii pitkällistä ja kärsivällistä pyrkimystä ja halua, sekä terapiaa, Voimakkaan, karismaattisen ja ylimielisen ulkokuoren taa kätkeytyy hauras itsetunto ja arvottomuuden tunne. Narsisti ei kykene itse käsittelemään pohjimmaisia tunteitaan, sillä hänen persoonansa on niin vinoutunut. Narsistia ei voi muuttaa omalla ymmärryksellä, hyvyydellä ja rakkaudella. Sen sijaan narsisti muuttaa läheisensä – tuhoaa kanssaihmisensä minuuden jatkuvalla mitätöinnillä, tyytymättömyydellä ja toiseen projisoidulla vihalla.

Paras suojautuminen narsistia vastaan on hakeutua irti tällaisesta ihmissuhteesta.                                                                                                                                                              

Tunnista narsisti
Häpeilemättömyys, ylimielisyys, vaativuus ja kateus. Hyväksikäyttö, rajattomuus ja maaginen ajattelu. Näistä piirteistä tunnistat narsistin.

Narsisti on hyväksikäyttäjä. Hänelle kaikki ihmissuhteet ovat olemassa vain omien tarpeiden tyydytystä varten. Narsisti on jäänyt 2-vuotiaan kehitystasolle: hän ei ole kyennyt erillistymään äidistään ja näkee siksi toiset ihmiset itsensä jatkumona. Narsisti rikkoo toisten ihmisten rajoja, manipuloi heidät toteuttamaan omia päämääriään ja samalla mitätöi heitä. Narsisti siirtää heikkoutensa kanssaihmisiinsä ja paistattelee omassa erinomaisuudessaan.

Narsistista voi tulla riippuvaiseksi

Narsisti osaa tekeytyä viekkaudessaan myös haavoittuvaksi. Siten hän houkuttelee hyödynnettäviä luokseen. Älykäs manipulointi johtaa ihmisen helposti riippuvuussuhteeseen narsistin kanssa, erityisesti jos taustalla on aiempia kokemuksia narsistin kanssa elämisestä. Narsisti tekee kanssaihmisistä riippuvaisia itsestään vetoamalla heidän heikkouksiinsa ja häpeäpisteisiinsä. Narsistin erikoislaatuisuus voi tehdä vaikutuksen – maailma hänen silmillään näyttää hienolta ja jännittävältä. Saatamme haluta päästä osallisiksi siitä. Narsistin suureellisuus voi tarjota meille jotain, mitä omasta elämästämme puuttuu. Ylimielinen ja itsevarma käytös voivat tehdä meihin vaikutuksen etenkin, jos oma itsetuntomme on hatara.( Suhde Soppa fi)

Suomeen on perustettu tukiryhmä narsistien uhreille .Narsisitien uhrien tuki ry  Numerossa 044 717 9000  Tiistaina ja torstaina kello 17 - 20  www.narsistienuhrientuki.info

Kuulunko riskiryhmään?

Tietynlaiset ihmiset kuuluvat luonnehäiriöisen uhrien riskiryhmään. Alla piirteitä, joita narsistien uhreille usein kuuluu:
  • kasvatuksella alistumaan opetetut
  • kiltit, kohteliaat ja sivistyneesti käyttäytyvät
  • identiteetistään epävarmat
  • riippuvuuteen taipuvaiset
  • sisäisesti puolustuskyvyttömät (henkilöt, joilla on sisäinen tarve alistumiseen ja syyllistymiseen)
  • ulkonaisesti puolustuskyvyttömät (esim. työyhteisössä alaiset, taloudellisesti riippuvaiset, aviopuolisot ja lapset)

Oletko helppo saalis?

Luonnehäiriöisen uhrin olisi hyvä pohtia, löytyykö itsestä sellaisia tarpeita, joiden tyydyttämistä hän tiedostamattaan etsii luonnehäiriöiseltä. Alistetun kannattaa kysyä itseltään:
  1. Olenko altis imartelulle?
    - Imartelulle altis, tunnustusta ja rakkautta janoava ihminen, joka ei ole niitä ehkä koskaan saanut, on luonnehäiriöiselle helppo saalis.
  2. Onko minulla tarve alistua?
    - Mieti, miksi haluan, että joku alistaa minut. Miksi ihannoin vahvaa hallintaa ja auktoriteettia?
  3. Onko minulla tarve ihailla itseäni rakastavaa ihmistä?
    - Miksi ihastun itseäni ihaileviin ihmisiin? Mitä tarvetta se tyydyttää minussa?
Jos ei olisi olemassa imartelulle alttiita, alistumista tarvitsevia ja narsisteja ihailevia ihmisiä, ei luonnehäiriöisillä olisi markkinoita. Alistuja ylläpitää luonnehäiriöisen vääränlaista käyttäytymistä ja siksi hänen kannattaa pyrkiä tästä eroon. Muutos omassa ajattelussa tuo muutoksen myös omaan käytökseen  .Lähde: Raimo Mäkelä (2007), Naamiona terve mieli. Kuinka kohtaan luonnehäiriöisen? Kariston kirjapaino

Narsistin jättäminen ei ole helppoa, mutta se kannattaa.

“Jos jäät, kaikki muuttuu miljoona kertaa pahemmaksi. Jos jäät, myyt sielusi.”
Rassha


Suhde narsistin kanssa on molemminpuolinen riippuvuussuhde. Siitä vapautuminen edellyttää havahtumista ja sitkeää pyrkimystä. Tässä kahdeksan askelta, joiden avulla voit jättää narsistin.

1. Myönnä ongelma

Tarkastele elämääsi ja suhdettasi. Kuuntele ja kunnioita itseäsi. Kohtaa totuus.

2. Murra väärät uskomukset

Narsistin uhrin on usein vaikea tunnistaa todellisia ajatuksiaan, tunteitaan ja tarpeitaan, koska narsisti on ottanut hänet niin täysin valtaansa. Siksi ero aiheuttaa uhrille ahdistusta, pelkoa, epävarmuutta ja syyllisyyttä.

3. Hae apua

Tukeudu muihin ihmisiin tai hae apua terapiasta. Kun minäsi on vasta rakentumassa, on riski, että ajaudut uuden narsistin kynsiin tai vanha kumppanisi nappaa sinut takaisin otteeseensa

4. Päästä irti

Ystävyys ex-narsistipuolison kanssa ei ole realistinen tavoite. Pysy päätöksessäsi ja luovu kuvitelmistasi paremmasta tulevaisuudesta ja parisuhteesta narsistin kanssa.

5. Kohtaa tunteesi

Suruprosessiin kuuluu paljon vihaa, masennusta, ahdistusta ja häpeää. Uskalla kohdata tunteesi, sillä siten pääset irti menneestä ja eheydyt.
Muista, että viha on sallittua ja se voi olla vapauttavaa. Älä jää kuitenkaan kiinni vihan tunteeseen. Pidemmän päälle se kuluttaa ja kapeuttaa elämääsi.

6. Salli helpotuksen tunne

Prosessin edetessä saatat huomata itsessäsi helpotuksen tunteita. Itseluottamuksesi kasvaa, kun havaitset selviytyväsi omillasi ja nauttivasi elämästäsi enemmän yksin kuin narsistin kanssa.

7. Anna anteeksi

Anteeksianto kannattaa sinun itsesi takia. Se auttaa päästämään irti menneestä.
Anteeksiantamaton viha syö voimavaroja ja vaarantaa terveytesi. Se tekee sinusta ilottoman ja katkeran.
Anna anteeksi myös itsellesi. Se, että olet antanut itseäsi kohdeltavan huonosti ei tarkoita, ettetkö voisi tehdä nyt uudenlaista valintaa. Anteeksiantamiseen voi löytyä apua Tuulikki Saariston kirjasta Taikasanat (Dialogia).
Anna anteeksi myös itsellesi

8. Rakasta itseäsi

Etsi itsesi. Millainen ihminen olet, mistä pidät ja mistä et? Tee itsenäisiä ratkaisuja ja mielesi mukaisia valintoja.
Salli itsellesi onnistumisen ja epäonnistumisen tunteet. Kunnioita ja rakasta itseäsi. Siten voit tulevaisuudessa löytää tasapainoisen ja hyvän parisuhteen.

Apukeinoja:

- Hyväksy itsesi
- Puhu
- Kirjoita
- Haaveile ja suunnittele
- Ota omaa aikaa
Lähde: Tuija Vähäpakka & Arja Lehtosaari (2007). Sata tapaa tappaa sielu.

Mietin, mikä tekee ihmisestä narsistin? Kaikkihan ovat jonkun lapsia ja jos narsisteja on, joka puolella ja määritelmät yhteneväisiä, niin täytyyhän perheissä, joissa narsisti kasvaa, olla jokin yhdistävä kasvattamiseen liittyvä tapa.

Rajattomuus- heikot vanhemmat, jotka antavat lapselleen kaiken periksi. Lapsi oppii saamaan kaiken mitä ikinä pyytää. Pikku tyrannit !
Liian huolehtivat vanhemmat, jotka sitovat lapsen itseensä niin, että lasta "varjellaan" pettymyksiltä ja kaikilta vaaroilta.
Rangaistut lapset, jotka oppivat kieroilemaan, valehtelemaan ja manipuloimaan kotona, koska muuten tulee rangaistus. Rangaistus voi tulla vaikka lapsi ei olisi tehnyt mitään, mutta kun vanhemmat tai toinen heistä on päättänyt, että lapsi valehtelee tai kieroilee. Tekipä lapsi niin tai näin, niin syyllisyys iskostetaan häneen.
Hyvän elämän lapset, joilla kaikki mitataan rahana, ylemmyydellä, itsekkyydellä ja ylivertaisuudella.
Kaikkea on ylenmäärin ja kaikkea saa ilman ponnistusta.
Suorittajat-olen hyvä, parempi, paras!  Kunnianhimoiset vanhemmat jotka muokkaavat lapsen omien tavoitteidensa suorittajiksi ja ruokkivat lapsen mieltä siihen, että olet maailman paras siinä missä olet. Lapsi oppii kilpailemaan asiassa kuin asiassa ja jos ei muuten, niin manipuloimalla muita.

HUH-HUH, pää tulee kipeäksi ajattelusta ja siitä näköalasta missä yhteiskuntamme on. Kysymys kuuluu, mitä me voimme? Terve itsetunto syntyy tasapuolisesta ja oikeudenmukaisesta kasvatuksesta.
Rukous: Kaiken tämän elämän keskellä, kaikissa tilanteissa ja asioissa, vahvista minua toimimaan rakkaudesta ja oikeudenmukaisuudesta päin. Auta minua eheytymään ja oivaltamaan elämän perusläksyt, niin etten lisäisi kenenkään tuskaa tai onnettomuuden tunteita. Niin että opin olemaan ihminen ihmiselle kaikissa tilanteissa. Mutta myöskin niin, että kykenen vetämään rajan sen suhteen, mitä minulle tehdään joko sanoin tai teoin. Että oppisin rakastamaan itseäni niin oppisin rakastamaan myös toisia ja ennen kaikkea osaisin päästää irti ja antaa anteeksi hyvissä ajoin, niin että sillä valinnalla estäisin suuremmat vahingot. Vahvista minua olemaan esimerkilläni oikeudenmukainen vanhempi, luotettava ystävä ja tukipylväs niille, joilla ei elämä ole siinä perustassa mikä auttaa selviytymään. Amen.








Ei kommentteja :

Lähetä kommentti