keskiviikko 9. toukokuuta 2012

Suorittamista vaiko elämistä?

Täytyy olla tavoitteita! Täytyy olla unelmia!! Täytyy olla hyvä elämä!! Täytyy olla, koska kaikilla muillakin on! Täytyy olla mies, vaimo, lapsi tai lapsia! Täytyy olla omakotitalo, rivitalon päätyhuoneisto, kesämökki, loma osake Thaimaassa tai jossakin muualla. Täytyy olla kaksi autoa, toinen maasturi tai ainakin neliveto. Täytyy olla luottokortteja Visa ja Master Card. Täytyy olla moottoripyörä, skootteri tai ainakin pappatunturi. Täytyy olla puhelin, tietokone, tauluteleviso. Täytyy olla, koska se on merkkinä hyvästä elämästä. Täytyy olla työ ehkä useampikin ja hyvä tienesti. Täytyy olla kiire, että näyttää menestyvältä, osallistuvalta, aktiiviselta niin ja onnelliselta!  Täytyy olla muodikas; vaatteet, kengät, laukut ja hiustyylit, silmälasit ja hammaskorut, ehkä muutama tatska ja lävistys. Täytyy olla, että olisi olemisen tuntua. Täytyy nauttia vapaa-ajasta, matkustaa muutamia kertoja ulkomaille ja Lappiin pääsiäisen aikaan ja hiihtolomilla. Täytyy hallita ja kontrolloida, että aika riittäisi kaiken organisointiin. Mahtava määrä asiaa, tavaraa, osallisuutta ja vauhtia. Ja kaikki itse ansaittua, valittua, ostettua ja arvostettua. Mikäs tässä elämässä on eläessä, ei ehdi murehtia eikä surra. Hankkimaan on kiire, että voi ostaa lisää, uuttaa, trendikkäämpää...

Entäs jos ei ole? Entäs jos ei halua? Entäs jos on valinnut toisenlaisen elämän?

Voiko elämää valita? Voiko ihminen toimia itsessään niin, että ei anna itseään markkinavoiminen myllytettäväksi?  Voiko ihminen elää elämäänsä piittaamatta siitä, mikä on in ja mikä on out? Voiko ihminen oikeasti hypätä yhteiskunnan oravanpyörästä pois? Yhteiskunnan, joka edellyttää kansalaistensa osallistumista hyvinvoinnin rakentamiseen ja ylläpitämiseen kaikilla mahdollisilla tavoilla, syntymisestä hamaan hautaan asti. Tuleeko ihmisestä huono ihminen siinä vaiheessa, kun hän kääntää suunan vastakkaiseen kuin, niin sanotut, kunnon kansalaiset? Onko yhteiskunnan lainlaatijoilla suunnitelmia heidän varalle, jotka eivät suostu enää? Laitetaanko heidät pakkohoitoon tai aivopesuun? Toisin ajattelijoilla on historiassa käynyt joko tosi huonosti tai myöhemmin heidän ajatustensa pohjalle on rakentunut uusia ja uudistavia toimintatapoja kaikkien parhaaksi.

Suorittaminen on velvollisuuden- tai vastuun tunnosta ja yhteisön paineesta tehtäviä valintoja. Kun kuuluu tehdä niin ja niin. Ulkopäin ohjattu elämä on suorittamista. Mittarina ovat yhteisön arvostamat statukset, joiden saavuttamiseksi, ihminen valjastaa oman elämänsä, terveytensä, ajan käyttönsä ja energiansa.

Miten sitten ihmisen omat mielipiteet, ajatukset, tuntemukset ja sisimmät unelmat? Löytyykö niille sijaa suorittavassa elämäntyylissä? Ristiriita on väistämätön, koska asiat, jotka useimmiten polttavat ihmisen loppuun, ovat juuri niitä, missä hän suorittaa velvollisuudekseen ajattelemiaan asioita. Työn mielekkyys on yksi keskeinen asia. Rahan hankkiminen on välttmätöntä ja juuri se sitoo ihmisen ajan ja energian. Siksi ei ole kumma, että moni odottaa eleäkkeelle pääsyä, koko parhaimman aikansa.  On eläke ja vapaa-aikaa. Yksi merkittävä asia, jota jokainen joutuu jossakin elämänsä vaiheessa pohtimaan, on terveydentila.  Tutkimukset osoittavat, että energia on keskeistä terveydessä ja sairastamisessa. Stressi on 100% kaikkien sairauksien taustalla eli perussyy.

Henkisessä oivalluksessa ihmiselle syntyy itsestäpäin kasvava elämäntapa. Täytymisen ja pitämisen sijaan elämässä on kyse saamisesta. Saan tehdä ja osallistua siihen, minkä koen tärkeäksi. Saan ja voin, on sanallinen merkki sisäisestä valinnasta, joka kumpuaa henkisestä olemuksesta. Ei niin, että vastuuttomuus tai välinpitämättömyys lisääntyisivät, vaan näkemys oman osan välttämättömyydestä kirkastuu.Tehdä asioita sydämestään on aivan muuta, kuin suorittaa niitä veren maku suussa. Väitän, että henkinen elämänlaatu lisää hyvinvointia sekä terveyttä, koska juuri energia virtaa esteettä ja vapaasti.

Hyvinvointi on tekoja. Teot ovat valintoja ja jokainen meistä elää itseään ulospäin. Jos olet suorittaja ja olet onnellinen, tyytyväinen ja hyvinvoiva, elämäsi on mallillaan. Jos taas podet stressiä, niin yritä tehdä stressin syille jotakin. Ei auta jos puuteroit oireita. Stressin syyt löytyvät ainoastaan pohdintojen kautta ja tietenkin PARANEMISEN AVAIMIEN avulla. Hyvä elämä on sopusointua, tyytyväisyyttä ja iloa. Elämään kuuluu vastukset, vaikeudet, epäonnistumiset ja pettymykset. Tärkein oivallus on se, miten niihin kykenee suhtautumaan. Asenteiden joustavuus, voi olla ratkaiseva tekijä, hyvän elämän hahmottumisessa.

Vähemmän stressiä, enemmän läsnäolemista. Vähemmän kontrollointia, enemmän luottamusta. Vähemmän kiirettä, enemmän tietoista olemista tai -tekemistä. Vähemmän niuhottamista, enemmän joustavuutta. Vähemmän mökötystä, enemmän naurua. Tervetuloa hyvä fiilis, näkemiin negatiivinen jollotus....

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti